Wanneer je wilt slagen voor je rijbewijs, zal je toch ook echt het theorie-examen goed moeten afleggen. Aan de inhoud ervan kunnen we niet veel doen. Wel kunnen we je een aantal praktische tips geven waardoor je met meer gemak en zelfvertrouwen kunt slagen voor je theorie-examen.

Tip 1: Wees voorbereid

Deze tip klinkt niet meer dan logisch, maar zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Leer alle stof, maak oefenexamens en laat je overhoren. Een goed begin is het halve werk. Vaak krijg je vanuit je rijschool een theorieboek en geven ze je handvaten om alle stof onder de knie te krijgen. Begin ruim op tijd met leren, want onderschat de hoeveelheid niet. Het is veel stof. Maar stiekem weet je veel al wel vanuit het fietsen of meerijden met anderen. Verdeel de stof in gelijke delen en begin met leren.

Tip 2: Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

Herhaal de stof zo vaak als nodig. Vraag bijvoorbeeld ook aan je rijinstructeur of hij/zij vragen aan je wilt stellen over theorie die jullie tegenkomen tijdens de rijlessen. Zo worden zaken ook visueel en kun je het beter onthouden. Maak zoveel mogelijk oefenexamens en lees de stof meerdere malen goed door. Schrijf samenvattingen en schrijf dingen op die je (nog) niet goed snapt. Door dingen op te schrijven blijft de stof ook beter hangen.

Tip 3: Zorg voor rust voor het theorie-examen

Een nieuwe situatie, een examen, de drang om het examen te halen… allerlei zaken die voor veel stress kunnen zorgen. Neem daarom de dag voor het examen voldoende rust. Ga op tijd naar bed en leg alle benodigde spullen klaar de avond van tevoren. Dit zorgt voor rust en ontspanning. Je wilt tenslotte ook niks vergeten bij het examen.

Tip 4: Zelfvertrouwen

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Vertrouw op jezelf. Als je genoeg hebt geleerd en er alles aan hebt gedaan, kun je niet meer doen dan je best met het theorie-examen. Het is soms ook wel een beetje een kwestie van geluk met de vragen. Maar wanneer je het examen al in gaat met het idee dat je niet zal slagen, zal dit hoogstwaarschijnlijk ook de uitkomst gaan zijn. Vertrouw op jezelf dat je dit kunt. Want je kunt het ook zeker! Probeer niet teveel te twijfelen met de vragen op het examen. Je hebt maar kort de tijd en meestal is je eerste ingeving het juiste antwoord.

Tip 5: Leer van je fouten

Tijdens het maken van oefenexamens krijg je steeds te zien welke vragen je fout had. Leer hiervan! Leg je focus met het leren op deze onderwerpen. Gezakt voor het theorie-examen? Leer hier ook van? Je krijgt een mailtje met wat er fout is gegaan. Neem dit mee in je voorbereiding en haal hier je voordeel uit. Maar vergeet niet om de andere onderdelen ook nog eens goed door te nemen.

Tip 6: Zorg voor support

Wanneer je gezakt bent voor het examen voel je je waarschijnlijk heel rot. Misschien vind je het wel fijn als er dan iemand bij je is die je support en troost. Ook wanneer je geslaagd bent is het fijn om dit samen te vieren vanaf het moment dat jullie de CBR-locatie verlaten.

Blog categorieën